Proširivši prvobitnu zamisao Naručitelja da se prostor uz južnu obalu rijeke Kupa ispod stare hidrocentrale grada Ozlja uredi kao kupalište u ljetnim mjesecima, projektirano je atraktivno i polivalentno mjesto za rekreaciju tijekom cijele godine, primjereno svih dobnim skupinama i u svrhu ostvarivanja veće socijalne kohezije među stanovnicima grada.

Prijelog je oplemenjivanje prostora dodatnom vrijednošću u obliku simboličnih i reprezentativnih elemenata s ciljem njegove transforamcije u novu turističku atrakciju grada koristeći sinergiju koja stvara budući park, hidrocentrala iz 1908. i ozaljski Stari grad.

Glavni izazovi u izradi projekta bili su:

– postizanje krajobrazne i funkcionalne kvalitete minimalnim intervencijama i ekonomizacijom resursa

– stvaranje ikone / emblematskog mjesta u gradu koje će doprinijeti turističkom razvoju

– izraditi fleksibilan projekt koji se sastoji od nekoliko kategorija individualnih elemenatara koji se mogu kombinirati prema potrebi i realizirati u nekoliko faza ovisno o raspoloživim sredstvima naručitelja.

 

Prijedlog je strukturiran u četiri kategorije odnosno grupe elemenata sa zajedničkom namjenom:

 

  1. Radijalna struktura

Uzimajući za središte hipotetski centar područja koji se nalazi na riječnom poluotoku, predviđa se pet radijalnih osi materijaliziranih u popločenom putu od gotovih betonskih ploča. Te tzv. pristupne platforme koje se produžuju u vodu olakšavaju direktan, ugodan i čist pristup vodi i usmjeravaju pogled prema središtu koje je dodatno naglašeno skulpturom Slave Raškaj.

 

  1. Poboljšano područje sastoji se od dvije zone.

Nasip. Uz za štitu od poplave predlažemo estetsko i funkcionalno oplemenjivanje. Cijelom dužinom se postavljaju betonske klupe i stepenice otporne na eroziju uslijed vode (Kupa se izlijeva 1-2 puta godišnje), te će se zazeleniti površina kosine. Betonske klupe se raspoređuju gušće u zoni bližoj postojećoj pozornici.

Gornja platforma. Budući da se nalazi izvan poplavljive zone, tu se smještaju dva glavna sadržaja za korištenje tijekom cijele godine i osiguravanje ekonomske održivosti. Postavlja se dječje igralište i grade modularne kućice u nizu u koje se smještaju kafić-restoran, trijem, sanitarni čvor, garderoba, tuševi, skladište i sl. Moduli 5×5 m se mogu kombinirati na brojne i raznolike načine uključujući premještanje unutar parka prema potrebi.

 

  1. Simbolički elementi

Inspirirani likom i djelom slikarice Slave Raškaj predviđaju se tri simbolična elementa strateški pozicionirana unutar područja:

– skulptura Slave Raškaj na na sjecištu svih strukturalnih osi parka

– Prozor Slave Raškaj: cjelina urbane opreme na mjestu s kojeg je naslikan akvarel iz 1899. Sastoji se od okvira koji simulira okvir slike, muzeografksih elemenata koji olakšavaju povijesno i umjetničko čitanje slike, te klupu za sjedenje.

– Lopoči koji imaju ulogu sjenila, a visinom i izgledom nose jak simbolički i umjetnički naboj, s naročitom privlačnošću u danima kad se Kupa izlije iz korita.

 

  1. Dopunski zahvati

Upotpunjuju karakter urbanog parka s cirkularnom pješačkom stazom, urbanom opremom kompatibilnom s povremenim poplavama i posebnom rasvjetom u zoni s drvećem za upotrebu tijekom festivala i drugih sličnih događanja.